کناف در شیراز

سقف کاذب شیراز

اجرای سقف کاذب کناف در شیراز

اجرای سیستم درای وال کناف

سهولت طراحی و اطمینان در اجرا با استفاده از ساختارهای محافظت حریق غیر فعال کناف ( نگاهی به حادثه آتش سوزی ساختمان پلاسکو )


بازدید : 3164 نفر

ساختمان پلاسکو تهران :ساختمان تجاری پلاسکو در ۱۵ طبقه با اسکلت فلزی در سال ۱۳۴۱ در ضلع شرقی چهارراه استانبول در تهران احداث شد.

این ساختمان اولین ساختمان مرتفع تهران در زمان خود بوده و نماد تهران مدرن بود.

 

1

فرو ریزش ساختمان پلاسکو تهران :

در صبح روز پنج شنبه مورخ ۳۰/۱۰/۹۵ در طبقات۸و ۹ در این ساختمان آتش سوزی رخ داده و متاسفانه بعد از گذشت ۳ ساعت از شروع حریق ، ساختمان فرو ریخت و تعدادی از هموطنانمان زخمی و یا جان خود را از دست دادند که اکثریت آنها را آتش نشانهای مسئولیت شناس کشورتشکیل می دهند.

2

علت حادثه و روش های پیش گیری :

همان طور که از نمودار زیر مشخص است مقاومت فولاد ساختمانی با رسیدن به دمای حدود ۵۵۰ درجه سانتیگراد نزدیک به نصف می رسد (۶/۰) که این عدد کاهش عملکرد می بایست در طراحی تیر و ستون های فولادی در نظر گرفته شود.

3

جالب آنکه با توجه به نمودار دما به زمان استاندارد فوق در خصوص حریق، این موضوع (رسیدن به دمای بحرانی) ظرف مدت ۱۰ دقیقه اول وقوع  حریق انجام می شود. اینجاست که نقش پوشش های محافظ حریق و  سایر روش های محافظت در برابر حریق در ساختمان ها خصوصا اسکلت فلزی پر رنگ تر می شود.

45

دمای بحرانی دمایی است که اگر تیر یا ستون به آن برسد ، در اثر بارهای وارده گسیخته می شود یا به عبارت دیگر دمایی که افت مقاومت ناشی از آن به حدی است که دیگر تیر یا ستون فولادی قادر به تحمل بارهای وارده نباشد.

پس به راحتی می توان با جلوگیری از روند افزایش دما بر اثر حریق در مقاطع سازه ای ساختمان مانند تیرها و ستون ها از رسیدن مقاطع به دمای بحرانی جلوگیری کرده و مانع از رخ داد فجایعی مانند فرو ریزش ساختمان* پلاسکو شد.

  • لازم به ذکر است ریزش ساختمان به علت توامانی با عوامل دیگری چون انفجار منابع سوخت موجود در ساختمان نیز بوده است.

 

راه حل های شرکت کناف ایران در این خصوص شامل موارد زیر می باشد :

محصول ورمی پلاستر کناف (روش محافظت با ملات مخصوص- به صورت پاششی)

ورمی‌پلاستر، اندود پاششی مقاوم در برابر حریقی بر پایه گچ می باشد که جهت محافظت تیر و ستونهای فلزی و یا بتن مسلح ،دیوارهای بتن آرمه، سقفهای بتن آرمه و سقفهای بتنی مسلح با عرشه فلزی (ذوزنقه ای) بکار می رود. اجزای اصلی تشکیل دهنده این محصول ورمیکولیت ، گچ ، پرلیت و افزودنی های سبک می باشد. این محصول به صورت پاششی اجرا می گردد و قابلیت محافظت در برابر حریق از ۳۰ تا ۱۸۰ دقیقه را دارا می باشد.

6

از مزایای استفاده از پوششهای معدنی می توان به سرعت بالای اجرا، سهولت در آویزگیری و نصب سازه های پشتیبان (قبل از اجرای پوشش) ، قابلیت پوشش کلیه عوامل، سهولت عملیات ترمیم، ماندگاری در تمام طول عمر سازه، قابلیت اجرای نازک کاری بر روی آنها و همچنین وزن مخصوص پایین این مواد اشاره نمود.

7

 

 پوشش های محافظ تیر و ستون کناف با استفاده از صفحات روکش دار گچی مقاوم در برابر حریق( FRو FM) :

در این ساختارها، یک زیرسازی فلزی سبک در پیرامون تیرها و ستون ها اجرا شده که صفحات گچی بر روی این زیرسازی نصب می شوند. بدین ترتیب پوششی از صفحات مقاوم در برابر حریق، اجزای سازه ای را احاطه نموده و از این طریق سازه در برابر حریق مقاوم سازی می شود. با استفاده از این روش می توان پوشش های با رده مقاومتی تا ۱۲۰ دقیقه برای تیرها و ۱۸۰ دقیقه برای ستون های ایجاد نمود.

8

با استفاده از این روش، نازک کاری اجزای سازه ای نیز تامین گردیده که این امر، صرفه اقتصادی و تسریع در عملیات اجرایی را به ارمغان می آورد.

9

  • در پایان لازم به ذکر است علت تاکید آیین نامه ها به روش های محافظت غیر فعال حریق در کنار روش های فعال به عنوان مکمل و توصیه ای پیشگیرانه به شرح زیر است :

۱- عدم تجهیز بافت های فرسوده به سیستم های اعلام و اطفای حریق کافی

۲- نبود برق اضطراری در بسیاری از ساختمان های فرسوده که سبب عدم کارایی دستگاه های اعلام و اطفای حریق در زمان نبود برق می شوند.

۳-  عدم کارایی لازم دستگاه های اعلام و اطفای حریق به دلایلی چون : عدم سرویس و تعمیر بموقع، نوسانات برق ، ایرادات الکترونیکی ناشی از رطوبت، گرد و خاک و بهر برداری نامناسب.

۴- عدم توجه کافی و بموقع مردم در زمان هشدار

۵- باریک بودن مسیرهای امداد رسانی و دسترسی و یا دور بودن به مراکز امداد رسانی خصوصا در ساعات اوج ترافیک شهری

۶- اضطراب و بی نظمی در تخلیه ساختمان و یا عدم تخلیه افراد در هنگام حریق به دلایل مختلف

۷- نبود راه خروج و تخلیه مناسب و محل امن بمنظور تجمع افراد در هنگام حربق

و غیره …

با توجه به موارد فوق عدم گسترش حریق در محل رخداد آن از یک فضا به فضای دیگر در مدت زمان مشخص و خرید زمان به منظور تخلیه افراد و امدادرسانی به محل، خصوصا در ساختمان های بلند مرتبه و ساختمان هایی که تجمع افراد در آن ها زیاد است از اهمیتی دو چندان برخوردارمی باشد. در این راستا در چنین فضاهایی استفاده از ساختارهایی مانند سیستم دیوارهای جداکننده مقاوم در برابر حریق کناف که امکان تفکیک فضاها با کد حریق تا ۱۲۰ دقیقه را می دهند به عنوان راه حلی پیشگیرانه توصیه می شود.